Unlar: Yenilikçi Tatlar ve Çeşitler


Unlar mutfağın temel malzemelerinden biridir. Yemek kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Çeşitli tahılların işlenmesi ile elde edilen çok yönlü bileşene un denir. Yani unlar çeşitli tahılların öğütülmesi ile elde edilir. Birçok yemek tariflerinde kullanılır. Unun kullanım alanı oldukça geniştir. 


Özellikle ekmek, tatlı, çorba, hamur işi, çorba ve daha birçok tarifte temel bir bileşen olarak kullanılır. Doğadan gelen zengin çeşitliliği sunan unlar, mutfak deneyimlerinizi zenginleştirmeyi hedefler.

 

Un Çeşitleri Nelerdir?

Unlar birçok çeşidi ile karşımıza çıkar. Bunlar;

Mısır nişastası

Yemek pişirme ve tatlandırıcı olarak kullanılan çok amaçlı ürünlere mısır nişastası denir. Ancak bu ürünün glutensiz olanı tercih edilmelidir. Glutensiz mısır nişastasının çeşitli faydaları vardır. Glutensiz diyete başlayan kişilerin yararına olabilir. Bunun yanında mide dostudur. Yüksek karbonhidrat içeriği vücuda enerji sağlar. 


Tat ve dokunun gelişmesini sağlamaktadır. Öte yandan mısır nişastası yapışmaz özelliğe sahiptir. Bu yüzden kızartmalarda ve hamur işlerinde kullanılır. Ancak mısır nişastası aşırı derecede karbonhidrat içerdiğinden aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Alerjik reaksiyon riskine karşı doktorunuza danışarak tüketmelisiniz.

Mercimek unu

Protein bakımından zengindir. Glutensiz bir alternatif sunmaktadır. Lezzetli ve besleyici tariflerde gönül rahatlığı ile kullanılmaktadır. Mercimek, çeşitli faydaları ile bilinmektedir. Gluten intoleransı olanlar için zararsızdır. Bu, aynı zamanda kan şekerinin daha istikrarlı şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Dolayısıyla unlar arasından seçim yaparken glutensiz olanlar tercih edilebilir. 

Buğday unu

Klasik olanların asla modası geçmez. Buğday unu, çeşitli ekmeklerin yapımında ve hamur işlerinde tercih edilmektedir. Protein ve karbonhidrat açısından zengindir. Bu özelliği sayesinde vücuda enerji sağlamaktadır. Kas gelişimini desteklemektedir. Çölyak hastalığı gibi durumlar söz konusu ise alternatif unlar arasından seçim yapmak gerekir.

Galeta unu

Galeta unu seçerken organik olmasına özen göstermelisiniz. Yani organik tarım yöntemleri ile üretilen çıtır çıtır tarifler için mükemmel bir tercih olur. Bu hem sağlığınız ve tarifleriniz için avantaj sunar. Öte yandan, galeta unu düşük yağ içeriğine sahiptir. Lif içeriği galeta ununda fazlasıyla vardır. Lifler sindirim sistemini desteklemektedir. 


Çeşitli mineraller ve vitaminler bakımından zengindir. Bu da vücudun sağlıklı bir şekilde fonksiyon göstermesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca galeta unu, çeşitli yemek ve tariflerde kullanılır. Özellikle köfteler, kaplamalar ve kızartmalar için oldukça popülerdir. 


İğde çekirdeği unu

Vitamin ve mineral açısından zengin olan iğde çekirdeği unları, sağlıklı tariflerde kullanılabilir. İğde çekirdeği unu, yüksek antioksidan içeriği ile bilinir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin etkisinden kurtarır. Hücresel sağlığı desteklemektedir. Yaşlanmayı geciktirebilir. 


Bu un omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığını desteklemektedir. İltihaplanmayı azaltmaktadır. Mineral ve vitamin deposu olması ile popülerdir. 

Yulaf unu

Yüksek lif içeriği ile bilinen yulaf unu, sağlıklı ve doyurucu seçenekler arasındadır. Atıştırmalıklarda ve tatlılarda kullanılır. Özellikle kahvaltılarda tercih edilir. Yulaf ununun da birçok faydası vardır. Yulaf ununda düşük glisemik indeks vardır. Bu özellik, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Yani insülin seviyelerini dengeleyebilir. Açlık hissini dengede tutabilir. 

Siyez unu

Eski bir buğday çeşidi olan siyezden yapılır. Benzersiz lezzeti ve besleyici özellikleri ile öne çıkmaktadır. Demir, fosfor, magnezyum, fosfor, çinko ve B vitaminleri açısından zengindir. Bunlar vücudun sağlıklı bir şekilde fonksiyon göstermesine yardımcı olur. Antioksidan açısından zengin olmasından dolayı vücut serbest radikallerin etkisinden kurtulur. 

Pirinç unu

Pirinç tanelerinin öğütülmesi ile elde edilen unlara pirinç unu denir. Gluten içermemektedir. Bu nedenle glutensiz diyet uygulayanlar için ideal olabilir. Ekmek, kek, hamur işleri, kurabiye ve diğer tatlılarda kullanılabilir. Mineral ve vitamin bakımından zengin olmasından dolayı vücudun sağlıklı bir şekilde fonksiyon göstermesine yardımcı olur. 

Çiğ karabuğday unu

Unlar çeşit çeşittir. Bunlardan bir tanesi de çiğ karabuğday unudur. Çiğ karabuğday çekirdeklerinin öğütülmesi ile elde edilir. İçerisindeki antioksidanlardan dolayı yaşlanmayı geciktirir. Glisemik indeks içeriği ile de diyabetik bireylere fayda sunabilir. 

Keçiboynuzu unu

Keçiboynuzu meyvesinin kurutulması ve öğütülmesi ile elde edilir. Çeşitli tarifleri tatlandırmak için kullanılabilir. Kolesterol düzeyini düşürebilir. Bu da kalp sağlığını destekleyebilir. Kalsiyum açısından zengindir. Böylece sağlıklı kemiklere ve dişlere sahip olmanızı sağlar. Tatlı tariflerinde şeker yerine kullanılabilir. 

Hindistan cevizi unu

Hindistan cevizinin kurutulması ve öğütülmesi ile elde edilir. Bu tür unlar tatlı ve kokulu lezzet sunar. Bu sebeple tatlı tariflerinde kullanılır. Sağlıklı yağlar içermesinden dolayı iltihaplanmayı azaltır. Genel vücut fonksiyonlarını destekler. 


Ancak unlar arasında seçim yaparken doktorunuza danışmanızda fayda vardır. 


Unlar Nasıl Saklanmalıdır?

Un çeşitlerinin her biri farklı saklama şekilleri gerektirebilir. Fakat unlar genellikle şu şekilde saklanmalıdır:


  • Unlar hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Unun nemi korunmalıdır. plastik veya cam kavanozlarda saklamak idealdir.

  • Güneş ışığından uzak tutmalısınız. Çünkü güneş ışığı unun kalitesini azaltabilir. Kapaklı saklama kabı kullanmalısınız. Kapağını da sıkıca kapatmalısınız. 

  • Unlar açıldıktan sonra vaktinde tüketilmelidir. Bu nedenle tüketim tarihine dikkat edilmelidir. Normal koşullarda unlar buzdolabına konulmaz. Ancak sıcak ve nemli bir iklimdeyseniz buzdolabında saklamanız gerekebilir.