Mayalar: Yiyeceklerdeki Gizli Kahraman

Mayalar yiyeceklerin fermente edilmesinde ve tatlarının oluşmasında kilit rol oynar. Bu gizemli ürünler, yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılmaktadır. Çeşitli kültürlerin mutfaklarında izlerini bırakmaya devam etmektedirler. Sirke, turşu, ekmek, pişi ve çeşitli hamur işlerinde fermantasyonu sağlayan mikroorganizmadır. 


Aynı zamanda içeriğinde protein bulunmaktadır. Gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Tarihi ve içeriği ile zengin olan mayalar mineral ve vitamin açısından da zengindir. Türk mutfağında da mayalı yiyeceklerin önemi oldukça büyüktür. Türkiye bugün maya üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır. Böylece mayalar çeşitli şekillerde pek çok yiyeceğin ana maddesi haline gelmiştir. 

Maya Nedir?

Maya, tek hücreli organizmaların genel adıdır. Pek çok farklı türü bulunmaktadır. Gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Fermantasyon sürecinde karbonhidratları alkole veya asitlere dönüştürür. Bu nedenle ekmek yaparken kabartma işlemini gerçekleştirir. Aynı zamanda alkol yapımında da kullanılmaktadır. Turşu, peynir ve yoğurt gibi yiyeceklerin yapımında da kullanıldığını söyleyebiliriz. 

Maya ile Ne Yapılabilir?

Mayalar bazı yiyeceklerde kilit rol oynamaktadır. O halde mayaların hangi yiyeceklerde kullanıldığını detaylı bir şekilde inceleyelim.

Ekmek

Maya, ekmek yapımında temel bileşen olarak kullanılır. Hamurun mayalanmasını sağlar. Aynı zamanda karbondioksit üreterek hamurun kabarmasına olanak tanır. Ekmeklerin aromasını ve dokusunu belirler. Fermantasyon sürecine imkân sağlar. 

Turşu

Sebzelerin turşulanması sırasında da kullanılan mayalar, doğal şekerleri fermantasyona uğratır. Bu da turşunun ekşi bir tat almasına yardımcı olur. Dolayısıyla turşu yapımında gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Yoğurt

Mayalanmış süt ürünleri oldukça popülerdir. Bunlardan bir tanesi de yoğurttur. Yoğurt yapımında kullanılan mayalar sütteki laktik asidin üretilmesine olanak tanır. Bu sayede yoğurdun tadı ve kıvamı belirlenir. 

Şarap

Şarap üretiminde de mayalar kilit rol oynamaktadır. Üzüm suyunun fermantasyonu sırasında maya, şekerleri karbondioksite dönüştürür. Aynı zamanda alkole dönüştürmektedir. Böylece şarabın lezzeti oluşmaktadır. 

Bira

Biranın fermantasyonunda önemli bir rol oynayan mayalar, alkollü içeceğin oluşmasını sağlar. Farklı bira lezzetleri ve karakterlerini oluşturur. 

Peynir

Bazı peynir çeşitlerinin üretiminde de maya kullanılmaktadır. Mayalar sütteki şekerleri asitlere dönüştürür. Bu sayede peynirin tadı ve dokusu belirlenir. 

Kombucha

Fermente bir içecek olan kombucha, maya ile yapılır. Bu çay içerisindeki şekeri fermantasyona uğratır. Böylece kombucha oluşur. 

Mayanın Faydaları Nelerdir?

Maya B vitamini, krom, demir, magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir. O halde mayaların faydaları nelerdir sorusunun yanıtına yakından bakalım!


  • Sağlığa ve güzelliğe katkı sunabilir. Tabletler halinde ilaç olarak kullanılabilir. 

  • Neredeyse her yemekte kullanılabiliyor. Dengeli beslenerek mayanın zengin içeriğinden faydalanılabilir. 

  • Mayadaki zengin B9 vitamini hamilelikte çok sık rastlanan anemiyi önleyebiliyor. Ancak yine de doktorunuza danışarak kullanmanızda yarar vardır. 

  • Stresin azalmasına olanak tanıyabilir. Sinirsel uyarıların düzenli bir şekilde işlemesine yardımcı olabilir. 

  • Bağırsaktaki yararlı bakterilerin güçlendirebilir. Bu da diyette kullanılmasında fayda sunmasına olanak tanıyor. 

  • Karaciğer sağlığını önemli ölçüde etkileyebilir. Bunun yanında karaciğeri toksinlerden arındırabilir. 

  • Saçların dökülmesini önleyebilir. Daha hacimli ve gür saçlara sahip olunmasını sağlar. 

  • Mayanın cilde de çeşitli faydaları bulunmaktadır. Özellikle el kremi olarak kullanılabilir. 


Not: Kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir alerjik reaksiyona karşı önlem almış olursunuz. 

Mayalar Nasıl Saklanır?

Mayaların doğru şekilde saklanması, ürünlerin kalitesini arttırır. Aynı zamanda mayaların performansını korumak gerekmektedir. İşte, mayaların nasıl saklandığına dair detaylar.


  • Mayalar serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Aşırı sıcaklık ya da nem mayanın aktivitesini azaltabiliyor. Bu da bozulmasına neden olabilir. 

  • Hava geçirmez kaplar kullanmalısınız. Bu da mayayı nemden ve dış etkenlerden korumanıza olanak tanır. 

  • Dondurucuda muhafaza edilebilir. Yine dondurucuda hava geçirmez kap kullanılmalı. Kullanıma hazır olacak şekilde porsiyonlanması lazımdır. 

  • Kullanımdan hemen önce oda sıcaklığına getirilmelidir. Bu mayanın aktive olmasına olanak tanır. Böylece etkili bir şekilde çalışabilir. 

  • Son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz. Mayaların paketleri üzerindeki son kullanma tarihlerine bakmalısınız.